Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących. Powiększ

Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących

SERGEI BOUTENKO

Nowość


Świat flory pełen jest roślin jadalnych. Nie umiemy ich nazwać, rozpoznać, a co dopiero prawidłowo przygotować. Nasza niewiedza skutkuje tym, że w ogóle nie rozważamy zbierania dzikich roślin w celu przyrządzenia ich jako posiłku. Tymczasem jedzenie lokalnej dzikiej roślinności dałoby nam możliwość poznania nowych smaków i zdrowszego, pozbawionego tłuszczu, cukru czy chemii odżywiania się. Za zbieractwem przemawia również oszczędność pieniędzy i możliwość poczucia się w jakimś zakresie samowystarczalnym.

„Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących” to bogato ilustrowana książka przybliżająca tematykę wykorzystywania w diecie surowej, dzikiej roślinności. Z jej pomocą możemy zidentyfikować 60 jadalnych dzikich roślin rosnących przy polnych ścieżkach czy w pobliskich lasach i wykorzystać je do przyrządzenia posiłków. A możemy z nich zrobić sałatki, koktajle, soki, dania główne, sosy, a nawet desery – autor podaje kilkadziesiąt przepisów na dania z dzikich jagód, korzonków i liści. Wielką zaletą przewodnika jest zaprezentowanie zasad bezpiecznego zbierania dzikich roślin i omówienie, obok roślin wskazanych do zbierania także tych, które są trujące. Poznamy także sposoby konserwacji i przechowywania naszych zbiorów, tak aby jak najdłużej były smaczne i służyły nam swoimi wartościami odżywczymi.

Zbieranie i przetwarzanie w żywność dzikich roślin może stać się prawdziwą pasją. Na pewno wpisuje się w nowoczesne trendy żywieniowe i zyskuje aprobatę coraz większej grupy szefów kuchni najbardziej prestiżowych restauracji świata.


More details

49,90 zł

Dodaj do schowka

DZIKA SPIŻARNIA, CZYLI ZBIERACTWO DLA POCZĄTKUJĄCYCH
Autor:
SERGEI BOUTENKO
Wydawnictwo:
Vivante
Oprawa:
miękka ze skrzydełkami
Liczba stron: 272
EAN: 9788365442468
ISBN:
978-83-65442-46-8
Wymiary: 14,5 cm x 20,5 cm
Waga: 0,44 kg

Napisz opinię

Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących

Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących


Świat flory pełen jest roślin jadalnych. Nie umiemy ich nazwać, rozpoznać, a co dopiero prawidłowo przygotować. Nasza niewiedza skutkuje tym, że w ogóle nie rozważamy zbierania dzikich roślin w celu przyrządzenia ich jako posiłku. Tymczasem jedzenie lokalnej dzikiej roślinności dałoby nam możliwość poznania nowych smaków i zdrowszego, pozbawionego tłuszczu, cukru czy chemii odżywiania się. Za zbieractwem przemawia również oszczędność pieniędzy i możliwość poczucia się w jakimś zakresie samowystarczalnym.

„Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących” to bogato ilustrowana książka przybliżająca tematykę wykorzystywania w diecie surowej, dzikiej roślinności. Z jej pomocą możemy zidentyfikować 60 jadalnych dzikich roślin rosnących przy polnych ścieżkach czy w pobliskich lasach i wykorzystać je do przyrządzenia posiłków. A możemy z nich zrobić sałatki, koktajle, soki, dania główne, sosy, a nawet desery – autor podaje kilkadziesiąt przepisów na dania z dzikich jagód, korzonków i liści. Wielką zaletą przewodnika jest zaprezentowanie zasad bezpiecznego zbierania dzikich roślin i omówienie, obok roślin wskazanych do zbierania także tych, które są trujące. Poznamy także sposoby konserwacji i przechowywania naszych zbiorów, tak aby jak najdłużej były smaczne i służyły nam swoimi wartościami odżywczymi.

Zbieranie i przetwarzanie w żywność dzikich roślin może stać się prawdziwą pasją. Na pewno wpisuje się w nowoczesne trendy żywieniowe i zyskuje aprobatę coraz większej grupy szefów kuchni najbardziej prestiżowych restauracji świata.


Napisz opinię

30 inne z tej kategorii