owoce i warzywa

  • 8,99 zł 9,99 zł

    Smak, zapach, zdrowe pierwiastki – te walory pomidorów są nie do przecenienia.Poradnik „Pomidor” z serii „Smaki z mojego ogrodu” prezentuje charakterystykę różnych odmian pomidorów i przedstawia krok po kroku zasady uprawy tych lubianych warzyw. Omawia miejsce i grunt, termin i techniki sadzenia, zabiegi pielęgnacyjne, a także choroby i szkodniki, które mogą zaatakować nasze uprawy. Zawiera też wskazówki, jak samodzielnie przygotować rozsadę pomidorów i jak uprawiać pomidory w ogrodzie, miniszklarni, na balkonie lub tarasie. Dodatkowym walorem tego poradnika są inspirujące przepisy potraw z różnych stron świata z wykorzystaniem pomidorów.

    Nowość
  • 8,99 zł 9,99 zł

    W Polsce zbiera się rocznie przeszło 3 mln ton jabłek, około ¼ z tego spożywamy w postaci świeżej i przetworzonej. Czy możliwa jest większa popularność owocu?W poradniku „Jabłka” z serii „Smaki z mojego ogrodu” znajdziemy wskazówki niezbędne do rozpoczęcia uprawy jabłoni. Poznamy termin i zasady sadzenia drzew, nawożenia, podlewania i nawadniania, cięcia i formowania koron oraz ochrony przed szkodnikami i chorobami. Poznamy także dobre do uprawy w naszych ogrodach odmiany jabłoni, a także przepisy na smaczne, nowoczesne potrawy z wykorzystaniem jabłek. Ciekawą częścią poradnika jest rys historyczny związany z uprawą tych owoców i rolą jabłoni w kulturze.

    Nowość
  • 31,49 zł 34,99 zł

    Dlaczego warto uprawiać owoce jagodowe? Odpowiedź na to pytanie nasuwa się sama: są pyszne i bardzo zdrowe. Zdecydowanie więcej na temat ich walorów dowiemy się z „Uprawy owoców jagodowych”.Ten praktyczny poradnik przedstawia charakterystykę roślin jagodowych uprawianych w naszych ogrodach. Są wśród nich bardzo popularne: malina, truskawka, borówka, porzeczka, agrest, jeżyna i te uprawiane nieco rzadziej: aronia, jagoda kamczacka czy poziomka. Z książki otrzymamy wskazówki związane z ich rozmnażaniem i stanowiskiem, na którym będą się najlepiej rozwijać oraz praktyczne porady, jak się nimi opiekować i wspierać naturalnymi metodami. Autorka, właścicielka gospodarstwa rolnego specjalizującego się w uprawie owoców miękkich, dzieli się swoją wiedzą, jak efektywnie nawozić rośliny i z dobrym skutkiem chronić je przed szkodnikami.Jeśli chcesz w przydomowym ogródku uprawiać kilka krzaków roślin jagodowych, ta książka z pewnością ci w tym pomoże.

    Nowość
  • 8,99 zł 9,99 zł

    Okrągłe, owalne lub podłużne pięknie wybarwione dynie są prawdziwą ozdobą jesiennych grządek. Ale dyni nie uprawia się dla wyglądu, choć są również dynie wyłącznie ozdobne. Powstają z nich pyszne, pożywne, niecodzienne potrawy - przepisy na nie znajdziemy na końcu książki „Dynia” z serii „Smaki z mojego ogrodu”. Głównym tematem książki jest jednak uprawa dyni.Poradnik opisuje botanikę, historię i tradycję związaną z dynią, podpowiada, jakie odmianę wybrać do uprawy oraz jakie metody i zabiegi pielęgnacyjne stosować, aby w przydomowym ogródku osiągnąć uprawowy sukces. Omawia wymagana związane z glebą, wybór miejsca, a także zbiór i przechowywanie. Ciekawostki na temat dyni ubarwiają opowieść o uprawie tego wcześniej zapomnianego a obecnie wracającego do łask warzywa.

    Nowość
  • 44,91 zł 49,90 zł

    Prawdziwy smak i zapach warzyw dobrze pamiętają osoby starsze. Przedstawiciele młodego pokolenia mogą już mieć kłopot z poznaniem aromatu marchewki czy buraka – sprzedawane w sklepach warzywa nie pachną tak, jak te z ogródka. Dobrze, że moda na samodzielną uprawę warzyw i owoców powraca.Jak przystąpić do samodzielnej uprawy warzyw? Najlepsze wskazówki znajdziemy w poradniku „Uprawiamy warzywa”. Jego autorka jest doświadczoną ogrodniczką, która znana jest nie tylko jako autorka artykułów i książek, ale także z programów radiowych i telewizyjnych. Jest jednym z najbardziej liczących się ekspertów ogrodniczych w Wielkiej Brytanii.W książce znajdziemy praktyczne porady związane z przygotowaniem warzywnika i to zarówno okazałego, jak i zupełnie małego, bo umieszczonego w pojemnikach na balkonie. Kilkadziesiąt warzyw zostało scharakteryzowane pod kątem potrzeb związanych z miejscem i glebą, zabiegami uprawowymi i pielęgnacyjnymi, czasem sadzenia lub siania, ochroną przed szkodnikami i chorobami oraz przechowywaniem i przyrządzaniem.Dla każdego miłośnika samodzielnej uprawy warzyw i owoców to bardzo pożyteczna lektura.

  • 44,91 zł 49,90 zł

    Książka „Zielona spiżarnia” pomaga zorganizować miejsce uprawy roślin w ogrodzie i podpowiada, jakie rośliny uprawiać. Autorka na podstawie doświadczeń wyniesionych z organizacji własnego warzywnika, sadu i uprawy szklarniowej poleca różne rodzaje roślin i podaje sprawdzone pomysły na uzyskanie dobrego, ekologicznego plonu. Interesującą częścią „Zielonej spiżarni” są przepisy na oryginalne potrawy, przetwory i desery oraz ozdoby wnętrza i talerzy powstałe przy wykorzystaniu własnych zbiorów. Zdrowe warzywa, owoce i zioła mają bowiem zdolność nie tylko sycenia żołądków i wzmacniania sił witalnych, ale także zdobienia otoczenia i poprawiania naszego wyglądu.Przywilejem osób posiadających choćby najmniejszy ogródek jest możliwość uprawiania własnych roślin. Korzystajmy z tego przywileju i cieszmy się zdrowym jedzeniem. Radość z samodzielnej uprawy jest zapewniona.

  • 44,10 zł 49,00 zł

    A gdyby tak, zamiast na ryneczek czy do sklepu, po warzywa skoczyć…na balkon? Wcale nie jest to niemożliwe.„Warzywa na balkonie” to książka, która pomoże stworzyć w centrum miasta osobisty, balkonowy ogród. I to nie ten najczęściej tam spotykany, pełen ozdobnej zieleni i kwiatów, a użytkowy, produkujący zdrowe warzywa i zioła. Popularność takich ogródków z roku na rok wzrasta, jesteśmy bowiem coraz bardziej świadomi, że wpływ wszechobecnej chemii na nasze życie jest za daleko posunięty. Własna uprawa daje pewność jedzenia zdrowych, wartościowych produktów. Nie bez znaczenia jest również terapeutyczny aspekt pracy ogrodniczej – samodzielna uprawa pozwala doskonale odprężyć się po dniu spędzonym za biurkiem. Warzywno-ziołowe balkonowe grządki z powodzeniem mogą pełnić także funkcję ozdobną, dlatego jeśli mamy trochę miejsca, warto przeznaczyć je na balkonowe spotkanie z roślinami przeznaczonymi do spożycia.Książka „Warzywa na balkonie” pomoże dokonać wyboru odpowiednich sadzonek i pojemników, ziemi i podłoża do uprawy, wskaże zasady zabiegów pielęgnacyjnych, nawadniania i nawożenia, a także zwalczania chwastów i szkodników w sytuacji, gdy to będzie potrzebne.Balkonowy ogród w stylu zero waste może stać się naszym udziałem.

  • 35,10 zł 39,00 zł

    Zielone ściany to przebój ostatnich lat. Pozwalają otoczyć się zielenią nawet w sytuacji skrajnego braku miejsca na uprawę roślin. Doświadczona projektantka zieleni, Shawna Coronado, w książce „Wiszące ogrody” prezentuje ponad 20 niezwykłych projektów żywych ścian.Dlaczego warto rozważyć taki rodzaj uprawy? Wiszące ogrody zajmują zdecydowanie mniej miejsca niż klasyczne, można je uprawić mniejszym wysiłkiem, są tańsze w utrzymaniu, tworzą przyjazny mikroklimat, łagodzą w mieście letnie upały, sprzyjają owadom zapylającym kwiaty, oryginalnie upiększają otoczenie oraz dają możliwość uprawy własnych owoców i warzyw. Są też bardzo często wyrazem artystycznych emocji ich twórców.Książka szczegółowo omawia narzędzia i materiały niezbędne do wykonania własnych żywych ścian, podaje zasady doboru, sadzenia i podlewania roślin, a także przedstawia na zdjęciach wszystkie powstałe według przedstawionych projektów wertykalne ogródki. Do dzieła!

  • 14,95 zł 29,90 zł

    Rośliny strączkowe to bardzo smaczne i zdrowe warzywa, cenne źródło białka roślinnego.Poradnik przedstawia informacje na temat pochodzenia fasoli i grochu oraz ich budowy. Omawia poszczególne odmiany roślin strączkowych, wskazując najważniejsze ich cechy charakterystyczne. Zapoznaje z zasadami uprawy – sadzeniem, podlewaniem, pieleniem, okopywanie, podwiązywaniem. Wskazuje metodę zbioru i najlepsze sposoby przechowywania oraz sposoby ochrony przed chorobami i szkodnikami. Książka zawiera również kilkanaście oryginalnych przepisów kulinarnych na potrawy wykorzystujące rośliny strączkowe, będące niezbitym dowodem na to, że fasola i groch mają amatorów na całym świecie.

    Wyprzedaż
  • 14,95 zł 29,90 zł

    Wszyscy znamy ziemniaki, wszyscy je jemy. Ich uprawą niekoniecznie muszą zajmować się  wyłącznie rolnicy. Jeśli chcemy mieć własne ziemniaki, możemy posadzić je w swoim ogrodzie.Napisany przystępnym językiem i zilustrowany wieloma zdjęciami i rysunkami poradnik zapoznaje z zasadami uprawy ziemniaków, ich sadzeniem, pielęgnacją, ochroną przed szkodnikami i chorobami, zbiorem i przechowywaniem. Prezentuje ich liczne odmiany, z informacją, do jakiego kulinarnego wykorzystania nadają się najlepiej. Nie od dzisiaj bowiem wiadomo, że ziemniak ziemniakowi nierówny. Kilkanaście przepisów na potrawy przygotowywane z ziemniaków lub przy ich wykorzystaniu dopełnia informacje zawarte w książce. Aż chciałoby się powiedzieć: smacznego!

    Wyprzedaż
  • 26,96 zł 29,95 zł

    Warzywa często goszczą na naszym stole, chociaż specjaliści żywienia przekonują, że powinniśmy ich jeść zdecydowanie więcej. Może zachęta stanie się ta książka?„Atlas warzyw jadalnych” przedstawia 180 gatunków warzyw rodzimych i egzotycznych. Pokazuje je na zdjęciach, opisuje występowanie i zastosowanie, opisuje cechy morfologiczne i przekazuje podstawowe wskazówki dla hodowców. Pozwala dostrzec różnorodność warzyw jadalnych i zachęcić do ich uprawy.

  • 26,96 zł 29,95 zł

    Czy znasz takie owoce, jak asymina, flaszowiec, genipa? Na nasze stoły trafiają jeszcze rzadko, ale to się zapewne zmieni. Lubimy owoce i to nie tylko nasze, ale także egzotyczne. Jemy je na surowo, wyciskamy z nich soki, przyrządzamy desery, a przed zimą czasami przetwarzamy i zamykamy ich słodycz w słoikach. Jabłko, gruszka i śliwka, wiśnia, morela, a na święta pomarańcza lub banan – taki zestaw owoców na naszym stole już od dawna jest nieaktualny.„Atlas owoców jadalnych” prezentuje ponad 180 gatunków owoców rodzimych i tych pochodzących z całego świata. Prezentuje je na zdjęciach, opisuje występowanie, cechy morfologiczne i zastosowanie, zawiera też podstawowe wskazówki dla hodowców. Jest sprawdzonym źródłem wiedzy na temat owoców jadalnych.

  • 26,46 zł 29,40 zł

    Każdy, kto uprawia pachnące jabłka, słodkie gruszki czy soczyste czereśnie wie, że uzyskanie zdrowego owocu wymaga trochę wysiłku. Szkodniki i choroby potrafią zdziesiątkować zbiory. Wiedza na temat ochrony roślin owocowych jest niezbędna.Autorzy książki „Choroby i szkodniki drzew i krzewów owocowych” omawiają gatunek po gatunku uprawiane w naszych ogrodach i sadach drzewa i krzewy. Opisują objawy zaatakowania rośliny, metody zwalczania szkodników i chorób oraz preparaty i terminy ich stosowania.W zidentyfikowaniu chorób i szkodników pomagają barwne zdjęcia, a czynności sadownika pokazane są w książce za pomocą rysunków.

  • 25,25 zł 28,05 zł

    Warzywnik jest miejscem szczególnym, gdyż jak w żadnej innej części ogrodu odbywa się tu walka człowieka z różnymi stworzeniami. Walka o żywność. Odpowiedź na pytanie, jak w tej walce zwyciężyć, znajdziesz w książce „Choroby i szkodniki warzyw”.Zagrożenia czyhające na nasze uprawy zostały opisane i zilustrowane barwnymi zdjęciami, na których pokazano objawy chorób i żerowania szkodników. Przedstawiono na nich różne organy poszczególnych gatunków roślin zaatakowane przez choroby, owady, pędraki i inne szkodniki. Przy każdym z gatunków opisano sprawdzone metody zapobiegania i zabiegi chemiczne zwalczające niepokojące objawy.Książka może być traktowana jako podręczny ratownik.

  • 40,50 zł 45,00 zł

    Świeże warzywa i owoce są nagrodą dla tych, którzy zdecydują się na ich samodzielną uprawę.Ogród dostarczający roślinnego pożywienia i jednocześnie piękny można stworzyć zarówno w przydomowym ogrodzie, jak i na małej przestrzeni balkonu czy parapetu. Najczęściej nie potrzeba do tego dużych nakładów finansowych ani wiele czasu, ale przyda się kilka inspirujących pomysłów, które pomogą jak najlepiej wykorzystać przestrzeń. Takie pomysły znajdziecie w książce „Piękny ogród smakosza”. Obok ogólnych zasad uprawy zawarte są tu również porady na temat wyboru miejsca, zestawiania ze sobą gatunków roślin w zależności od rozmiarów warzywnika, stosowania płodozmianu, uprawy w pojemnikach i na rabatach podniesionych.Samodzielna uprawa roślin jadalnych warta jest polecenia z trzech głównych powodów: zapewnia kontakt z naturą, pomaga uzupełnić potrawy o świeże, zdrowe warzywa i stanowi świetne źródło doznań estetycznych. Bo warzywa i zioła uprawiane w ogrodzie, na balkonie czy parapecie potrafią być bardzo dekoracyjne. 

  • 29,70 zł 33,00 zł

    Cięcie drzew owocowych jest jednym z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych w sadach. Ma szczególne znaczenie w sadach uprawianych intensywnie, ponieważ przekłada się na wysokość i jakość zbiorów.Przewodnik „Cięcie drzew w sadach intensywnych” szczegółowo wyjaśnia zasady formowania i cięcia jabłoni, grusz, śliw, czereśni, wiśni, brzoskwiń, moreli, orzechów włoskich i leszczyny, czyli najważniejszych rodzajów drzew owocowych występujących w naszych sadach. Do książki dołączona jest płyta DVD zawierająca film instruktażowy na temat przycinania drzew owocowych.Książka będzie pomocna nie tylko sadownikom, ale przyda się również tym, którzy w swoim przydomowym ogródku na własny użytek chcą zbierać dorodne owoce.

  • 8,99 zł 9,99 zł

    Jedne z najpopularniejszych owoców to truskawki. Lubi je zdecydowana większość, a zna chyba każdy.Poradnik „Truskawka” to zwięzły przewodnik po najważniejszych odmianach truskawek, warunkach ich uprawy w ogrodzie, na tarasie lub na balkonie. We wszystkich tych miejscach te słodkie owoce mogą doskonale rosnąć i obficie owocować, a także, o czym często nie pamiętamy, zdobić zakątki przy domu. W książce znajdziemy także ponad 20 przepisów na desery, napoje i sałatki z wykorzystaniem świeżych truskawek oraz receptury i sposób przygotowania domowego dżemu i konfitury, które przypomną nam smak lata w zimne styczniowe wieczory.

  • 26,96 zł 29,95 zł

    Prosta kuchnia zyskuje coraz więcej zwolenników. Dzikie rośliny mogą stać się zdrową i tanią alternatywą dla sklepowych warzyw.Dzikie rośliny zaprezentowane w książce, m.in. pokrzywa, skrzyp, szczaw, baka lancetowata i brzoza zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Odpowiednio przygotowane i podane świetnie uzupełnią nasz jadłospis. Atlas zawiera informacje na temat występowania poszczególnych gatunków roślin, sposobów ich zastosowania w kuchni, a także przepisy na wiele potraw powstałych z udziałem dzikich roślin.

  • 31,49 zł 34,99 zł

    To nieprawda, że aby hodować warzywa trzeba mieć miejsce i czas. Zarówno to pierwsze, jak i to drugie jest być może tylko wymówką dla niechętnych uprawie.Autor książki „Ogród warzywny w doniczce” udowadnia, że zarówno początkujący, jak i nieco bardziej zaawansowany w sztuce uprawy roślin człowiek może wyhodować własną żywność. I nie trzeba do tego ogrodu – wystarczy skrzynka ustawiona na balkonie, patio albo nawet na dachu. Znajomość technik mikroskopijnej uprawy jest tutaj niezbędna i właśnie z nimi zapoznaje nas w książce ekspert uprawy warzyw w mieście.Nie ma nic przyjemniejszego niż zerwanie pomidora czy wyciągnięcie z ziemi buraczka bezpośrednio przed zjedzeniem – jeśli odbywa się to na własnym balkonie, mamy jeszcze dodatkowo powód do dumy z samych siebie.

  • 44,10 zł 49,00 zł

    Dbać o zdrowie czy nie dbać? Odpowiedź wydaje się oczywista. Jeść warzywa czy nie jeść? Przy tym pytaniu też nie powinniśmy mieć wątpliwości. Kupować marchewkę czy ją uprawiać? Jeśli na dwa wcześniejsze pytania padła odpowiedź „tak”, teraz też nie powinniśmy się wahać.Samodzielna uprawa warzyw i przepisy na ich wykorzystanie są tematem książki „Bitwa o pietruszkę”. Autor, dziennikarz i twórca książek o tematyce ogrodniczej, przekonuje, że warzywa można uprawiać nie tylko w przydomowym ogrodzie, ale także w małej skrzynce na balkonie, tarasie lub na okiennym parapecie. Zapach warzyw pochodzących z domowej uprawy jest bogaty i intensywny, a smaku przygotowanych z nich potraw nie da się podrobić. Jeśli do tego dołożymy argument o zdecydowanych walorach zdrowotnych warzyw uprawianych bez dodatku chemii i pięknie, jakie prezentują np. czerwone liście botwinki, o samodzielną uprawę warzyw nie powinniśmy długo walczyć.W książce opisane zostały zasady uprawy warzyw – przygotowanie i zasilenie podłoża, wykorzystanie kompostu, płodozmiany, poplonu i przedplonu, dobrego sąsiedztwa na grządkach, wpływu Księżyca na uprawę, a także sposoby uprawy różnych warzyw. Są wśród nich warzywa z grupy korzeniowych, liściowych, kapustnych, strączkowych i cebulowych, pomidory, ogórki i wiele innych, łącznie z grzybami.  Przepisy kulinarne dotyczą również wszystkich tych grup warzyw. Jednym słowem: kompendium wiedzy o warzywach z własnej uprawy. Dla każdego i na każdą okazję.  

  • 33,21 zł 36,90 zł

    Najbardziej pożądanymi grzybami są borowiki – pięknie wyglądające i smaczne grzyby, których perspektywa znalezienia każdej jesieni ożywia wyobraźnię grzybiarzy. W ich poszukiwaniu miłośnicy grzybów są w stanie przejechać wiele kilometrów.Historię borowika, nazwanego przez autora superbohaterem wśród grzybów, opowiada „Biografia prawdziwka”. Z tej interesująco napisanej książki dowiemy się, jak rozpoznawać różne rodzaje borowików, gdzie ich szukać i jakie warunki pogodowe muszą być spełnione, aby owocniki grzybów pojawiły się. Poznamy również historię kulinarnej kariery tych szlachetnych grzybów, a także sposoby na przetwarzanie grzybów i przepisy na potrawy z wykorzystaniem borowików.Dla każdego miłośnika lasu i grzybów.

  • 26,10 zł 29,00 zł

    Książka „Jabłonie” przedstawia wiedzę na temat upraw jabłoni w sposób kompleksowy. Przeznaczona jest dla osób, które planują uprawę jabłoni lub zajmują się sadownictwem. Zbiera informacje na temat odmian jabłoni, systemów ich uprawy, podkładek dla jabłoni, pielęgnacji gleby i drzew w sadach, chorób i szkodników oraz sposobów ochrony jabłoni przed nimi, a także zagadnień związanych ze zbiorem i przechowywaniem jabłek.Jabłka z własnego sadu mają niepowtarzalny smak i aromat, a choć ich uzyskanie wymaga nieco wysiłku, warto zadać sobie trud samodzielnej uprawy.

  • 29,61 zł 32,90 zł

    Brak ogrodu dla nikogo nie powinien być przeszkodą, by uprawiać zioła, warzywa czy owoce. Wystarczą dobre chęci, wiedza i balkon lub szeroki okienny parapet – przekonuje o tym autorka „Wyhoduj i zjedz. Warzywa, owoce i zioła na balkonie”.Ten prosty poradnik dotyczy uprawy warzyw, owoców i ziół na ograniczonej przestrzeni w mieście. Sprawdzone sposoby na samodzielne wyhodowanie tanich, smacznych i zdrowych roślin podaje pasjonatka ogrodnictwa, która swoje zamiłowanie z powodzeniem realizuje na własnym balkonie. Autorka dzieli się wiedzą na temat, co i jak sadzić na balkonie, jak z samodzielnie zebranych nasion wyhodować rozsadę, jak i czym nawozić rośliny, jak je pielęgnować i chronić przy pomocy naturalnych środków przed chorobami i szkodnikami. W balkonowej uprawie sprawdzają się nie tylko popularne odmiany roślin jadalnych, ale również te, które nie są często spotykane na naszych stołach.Uprawa roślin jadalnych na balkonie daje dostęp do naprawdę świeżych i zdrowych ziół, warzyw i owoców, a zajmowanie się pachnącym zielnikiem czy warzywnikiem jest okazją do nauki dla dzieci i źródłem satysfakcji ze wspólnie z nimi wykonanej pracy.

  • 27,41 zł 30,45 zł

    Spacery po lesie i łąkach to bardzo przyjemna forma odpoczynku. Jeśli połączy się ją z  wyszukiwaniem i rozpoznawaniem napotkanych dzikich roślin, może stać się również pożyteczną lekcją przyrody.Ponad 100 występujących w naszych lasach i na naszych łąkach roślin zostało przedstawionych w przewodniku „Zioła, jagody, grzyby”. Posegregowano je według pory występowania, tak aby wędrujący po okolicy amatorzy roślin nie mieli wątpliwości, czy w danej porze roku dana roślina może występować w określonej postaci. Taki układ zachęca równocześnie do odbywania wycieczek przez cały rok. Poprawną identyfikację ułatwiają zamieszczone w książce fotografie, uzupełnione dokładnymi informacjami o środowisku występowania, istotnych cechach, czasie zbioru i roślinach podobnych, których zbieranie i spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia. Ciekawym uzupełnieniem treści jest ponad 100 przepisów z wykorzystaniem zebranych w czasie spaceru roślin. Potrawy z nich przygotowane to zdrowa alternatywa dla żywności kupowanej w sklepie.Książka dla lubiących odkrywać nowe wiadomości i smaki.

  • 40,95 zł 45,50 zł

    W niesprzyjających warunkach pogodowych szklarnie są niezastąpione: pozwalają hodować rośliny w kontrolowanych warunkach niezależnie od kaprysów aury.Poradnik „Rośliny w szklarniach” to zbiór wiedzy na temat tego, jak zbudować i wyposażyć szklarnię. Prezentuje różne rodzaje szklarni, omawia ich konstrukcje i wskazuje niezbędne wyposażenie. Przedstawia także rośliny ozdobne, warzywa i owoce, które mogą być uprawiane w szklarni. Osobne rozdziały poświęcone są zabiegom konserwacyjnym i pielęgnacyjnym wykonywanym na roślinach oraz kłopotom z roślinami, jakie mogą pojawić się w szklarniach. Wiedzę o wykonywaniu prac przy uprawie szklarniowej porządkuje terminarz prac.Propozycja dla wszystkich zainteresowanych uprawą roślin w szklarniach.

  • 36,00 zł 40,00 zł

    „ABC sadownictwa” to książka kierowana do początkujących sadowników, a także studentów i uczniów szkół ogrodniczych.W początkowych częściach znajdą oni podstawowe informacje na temat najważniejszych roślin sadowniczych naszego klimatu, mało znanych roślin sadowniczych o dużej wartości, owoców klimatu tropikalnego i subtropikalnego oraz wiedzę na temat zakładania sadu i prowadzenia uprawy różnych gatunków drzew i krzewów owocowych. Dalsza część książki to alfabetyczny spis terminów, które pomogą swobodnie poruszać się po tematyce sadownictwa.

  • 89,91 zł 99,90 zł

    Na grzyby lubi chodzić wiele osób, więcej niż później je jeść. Ta prawidłowość potwierdza, że być może najważniejszym elementem grzybobrania jest uczestnictwo w spacerze po lesie. Element rywalizacji między grzybiarzami również ma znaczenie – piękne okazy grzybów wspominane są jeszcze przez wiele dni po zbiorze. Najważniejszą rzeczą w grzybobraniu jest jednak to, aby zebrane grzyby były smaczne i nie spowodowały dolegliwości zdrowotnych. „Ilustrowany leksykon grzybów w Polsce” zawiera pełna listę grzybów jadalnych spotykanych w Polsce. Znajdziemy tu informacje na temat 360 gatunków grzybów, które jednocześnie zostały zaprezentowane na fotografiach ukazujących je w naturalnym środowisku. Oprócz informacji na temat miejsc występowania będziemy mogli także poczytać o sposobach przyrządzania grzybów i ich walorach smakowych.Wiedza zawarta w książce została zweryfikowana przez certyfikowanego grzyboznawcę.

  • 13,50 zł 15,00 zł

    Owoce z własnej uprawy są zdrowe i smaczne. Aby ich uprawa przyniosła obfity plon, należy zapewnić im jak najlepsze warunki i prowadzić właściwe zabiegi pielęgnacyjne.W poradniku „Krzewy i drzewa owocowe” znajdziemy podstawowe informacje na temat zasad uprawy i sposobów pielęgnacji najpopularniejszych w naszym klimacie drzew, krzewów owocowych i pnączy. Poznamy ich wymagania, wskazówki dotyczące uprawy, przycinania i zastosowania owoców. Dodatkowo większość opisów została uzupełniona przepisami na smaczne przetwory.Warto pamiętać, że drzewa i krzewy owocowe są wskazane w ogrodach nie tylko dlatego, że ich owoce możemy spożytkować na przetwory. W okresie kwitnienia i owocowania stanowią także prawdziwą ozdobę ogrodów, a ich owoce pozostawione na zimę dają pożywienie ptakom. 

  • 36,00 zł 40,00 zł

    Późne lato i jesień to najlepszy czas na zbieranie grzybów. Miłośnicy grzybobrania ruszają do lasu i tylko od ich wiedzy i doświadczenia zależy, czy zbiory będą dobre dla zdrowia.„Atlas grzybów” zawiera informacje o jadalnych, niejadalnych, trujących i będących pod ochroną gatunkach grzybów występujących w naszych lasach. Znajdziemy tu opisy wyglądu i miejsc występowania stu sześćdziesięciu pięciu gatunków grzybów oraz sposobów ich oznaczania. Opisywane grzyby zostały zaprezentowane na fotografiach, co z pewnością ułatwi ich identyfikację w lesie.Książka będzie pomocna dla każdego miłośnika spacerów po lesie w poszukiwaniu pięknych i smacznych grzybowych okazów.

  • 13,49 zł 14,99 zł

    Jeśli ktoś rozpoczyna przygodę z warzywami w swoim ogrodzie, to ta pozycja przeznaczona jest dla niego.Poradnik „Warzywa w ogrodzie” jest zbiorem podstawowych informacji na temat uprawy warzyw w przydomowym ogródku. Zawiera wskazówki na temat zakładania warzywnika i sposobów, w jaki można to robić, stosowania właściwego sąsiedztwa, płodozmianu i zmianowania. Znajdziemy tu również informacje o zasadach nawożenia i nawadniania roślin oraz ich ochrony przed chorobami i szkodnikami.W drugiej części poradnika omówione zostały po d względem wymagań, uprawy, zbioru i przechowywania rośliny warzywne. 

  • 53,10 zł 59,00 zł

    Drzewa owocowe rosnące przy domach były kiedyś wizytówką polskiej wsi. Współcześnie są wycinane, a na ich miejscu pojawiają się tuje. Tymczasem uroku drzew owocowych i korzyści płynących z ich uprawy nie da się niczym zastąpić.Autor w „Tajemnicach drzew owocowych” zdradza sekrety najczęściej uprawianych drzew owocowych, m.in. jabłoni, gruszy, śliwy, wiśni czy brzoskwini. Opisuje historię ich uprawy i przedstawia niezwykłe ciekawostki. Zajmuje się także gatunkami uprawianymi rzadziej, np. pigwowcem, rokitnikiem czy nieszpułką, a także egzotycznymi drzewami owocowymi pochodzącymi z klimatu ciepłego (m.in. migdał, pistacja, oliwka europejska) i klimatu gorącego (np. owoce cytrusowe, awokado, bananowce). Wskazuje na  wartość uprawy drzew owocowych nie tylko z powodu ich owoców, ale również ze względu na ich autentyzm i piękno.

  • 40,50 zł 45,00 zł

    Szczepienie jest jednym ze sposobów rozmnażania drzew owocowych. Nad rozmnażaniem z nasion ma tę niewątpliwą przewagę, że rośliny uzyskane w wyniku szczepienia przekazują roślinom potomnym wszystkie swoje cechy.Wydawnictwo „Szczepienie i inne metody rozmnażania roślin sadowniczych” przedstawia sposoby rozmnażania  przez szczepienie. Omawia pozyskiwanie podkładek generatywnych i wegetatywnych oraz rozmnażanie podkładek przez odkłady i kopczykowanie. Opisuje odmiany roślin, z których warto pobierać zrazy do szczepienia oraz sposoby szczepienia zrazami, szczepienie mostowe, okulizację, a także rozmnażanie z odrostów korzeniowych i sadzonek pędowych. Wśród roślin, których szczepienie jest omawiane, są jabłonie, grusze, śliwy, morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, agrest, porzeczka czerwona, aronia oraz borówka, truskawka i żurawina. W osobnym rozdziale wskazane zostały mniej znane wartościowe krzewy warte rozmnażania w naszych ogrodach, jak np. jarzębina jadalna, rokitnik czy cytryniec chiński. 

  • 31,49 zł 34,99 zł

    Całoroczna uprawa warzyw w domu jest możliwa. W Europie Zachodniej to nowy trend, który zyskuje coraz więcej zwolenników.Pierwszą polską publikacją na ten temat jest książka "Ogródek w doniczkach", która opisuje możliwości założenia warzywnika na przykład na parapecie własnej kuchni lub na balkonie. Podpowiada, jakie zastosować podłoże, pojemniki i gatunki roślin, aby uzyskać obfity, zdrowy plon w postaci świeżych warzyw.

  • 53,99 zł 59,99 zł

    Pięknie wydany, praktyczny poradnik dla początkujących (i nie tylko) miłośników sztuki ogrodniczej. Niewiele produktów smakuje tak dobrze, jak warzywa z własnego ogrodu. Nawet najmniejsza powierzchnia do uprawy warzyw i owoców bez nawozów daje dużo satysfakcji i jest źródłem zdrowych produktów. Przydomowe ogródki (a w wersji miejskiej – balkony i tarasy) wracają do łask. Sadzenie kwiatów i drzewek jest modne, zajmuje uwagę oraz czas nie tylko seniorów. Młodzi ludzie coraz częściej, dbając o zdrowie i sylwetkę, interesują się uprawą roślin, kupują akcesoria związane z ogrodnictwem, szukają też pomocnych publikacji – książka Jamesa Wonga jest dla nich idealną pozycją. James Wong prowadzi w telewizji brytyjskiej program zbliżony do polskiego programu „Maja w ogrodzie”. Poleca ekologiczne uprawy warzyw i owoców, znany jest z ciekawych aranżacji ogrodów.

  • 40,50 zł 45,00 zł

    O warzywach można pisać smacznie i ze smakiem je pokazywać. Taka właśnie jest książka „Roślinne porady. Warzywa”.To wydawnictwo to przewodnik po życiu roślin, ale i w jakimś sensie po życiu człowieka. Tylko tak bowiem można określić opowieść o roślinach od nasion aż po ich wpływ na nasze zdrowie. Znajdziemy tu informacje, jak siać i zbierać warzywa, jakie warzywa jeść, aby zapach naszego ciała był ładny i jakie warzywa pasują do różnych potraw oraz w jaki sposób samodzielnie, choćby w doniczce na balkonie, uprawiać te potrzebne do zdrowego życia rośliny.Książkę wzbogacają pełne uroku, minimalistyczne zdjęcia.

  • 32,13 zł 35,70 zł

    Bogactwo roślin wielu ogrodów zachęca do jego wykorzystywania. Możemy cieszyć się nim nie tylko wiosną, latem czy jesienią, ale także, poprzez przetworzenie roślin, również zimą.Na bazie samodzielnie wyhodowanych roślin możemy stworzyć pyszne dżemy, likiery czy syropy, albo dbające o zdrowie i urodę maści czy mydła. Pomogą w tym przepisy zawarte w książce „Podarki z mojego ogrodu”. Szczegółowe receptury umożliwia przygotowanie specjałów z ogrodu nawet początkującym przetwórcom.

na stronie