Brak produktów
W naszych ogrodach zioła nie są niczym niezwykłym, chociaż powierzchnia ich uprawy często nie jest jeszcze duża. Rzadko jednak zakładamy wykorzystanie ziół do samodzielnego tworzenia preparatów leczniczych i kosmetycznych. Książka „Ziołowy ogród. Receptury dla zdrowia i urody” może to zmienić. W poradniku znajdziemy instrukcję zakładania zdrowego ogrodu ziołowe, w którym odpowiednio dobrane rośliny będą nam służyły swoimi właściwościami. Zostały tu opisane zasady zbioru, suszenia i przechowywania ziół, receptury na maści, olejki, nalewki, octy, hydrolaty, maceraty i napary, które służą zdrowiu i urodzie oraz aromatyczne mieszanki przypraw pozwalające podkreślić smak każdej potrawy. Zioła sprawdzają się w profilaktyce, wspieraniu leczenia wielu schorzeń i w pielęgnacji urody. Wystarczy po nie sięgnąć.
Życie w zgodzie z naturą w świecie opanowanym przez technologie wydaje się czymś bardzo pożądanym. Część osób stara się dbać o środowisko, jeść zdrowe, nieprzetworzone jedzenia i szanować zasoby naturalne. Czy jednak są z tego powodu bardziej szczęśliwi?Autor książki „Ekożycie pod lupą” zadaje pytanie o to, na ile ortodoksyjne przestrzeganie reguł obowiązujących w ekologicznym podejściu do życia pomaga, a na ile przeszkadza. Sam wychowany w rodzinie o hippisowskich korzeniach doświadczył wiele sytuacji odrzucenia najnowszych osiągnięć techniki, więc wie, o czym mówi. Jako dorosły człowiek uważa, że zarówno ekstremistyczna ekologia, jak i technologiczne nowatorstwo mogą być groźne dla zdrowia. Napisana bardzo barwnym językiem, dowcipna książka zawiera wiele informacji na temat zdrowej żywności, naturalnych sposobów budowania odporności organizmu, wychowania dzieci bez dostępu do technicznych udogodnień. Stara się bezstronnie odpowiedzieć na pytania, czy możliwa jest współcześnie prawdziwie ekologiczna uprawa warzyw, czy szczepionki mogą zagrażać zdrowiu lub życiu dzieci i czy naukowe zdobycze pomagają osiągnąć lepsze zdrowie.Zdroworozsądkowe podejście autora zaprezentowane w tej zabawnej i nieco przewrotnej książce można polecić każdemu czytelnikowi, któremu bliskie jest życie w zgodzie z naturą.
Przy wykonywaniu codziennych obowiązków nieczęsto zauważamy coś intrygującego. Zmienia się to, gdy naszą uwagę przykuje jakiś intrygujący element. Wtedy najczęściej przekonujemy się, że to, co widzieliśmy do tej pory, nie jest takie zwyczajne, jak nam się wydawało.Książka Nathanaela Johnsona „Sekrety roślin i zwierząt w miejskiej dżungli” to zapis fascynującej przygody jaka stała się udziałem autora za sprawą jego córki. Chcąc odpowiedzieć dziewczynce na ustawicznie padające w drodze do przedszkola pytanie „Co to?”, postanowił odpowiadać jej precyzyjnie. Tak w pierwszej kolejności nauczyli się nazw wszystkich mijanych po drodze drzew, a następnie autor zaczął dostrzegać elementy flory i fauny, których istnienia do tej pory nie był prawdopodobnie nawet świadomy. Objaśniając dziecku świat, zauważył, że każdy element przyrody, również ten zanurzony w miejskiej dżungli, ma swoje przeznaczenie i swoją historię i tylko od nas zależy, czy je poznamy.Świat przyrody jest zachwycająco bogaty. Jeśli tego nie zauważamy, należy sięgnąć po tę książkę - nauczy nas, jak przejrzeć na oczy.
Świat flory pełen jest roślin jadalnych. Nie umiemy ich nazwać, rozpoznać, a co dopiero prawidłowo przygotować. Nasza niewiedza skutkuje tym, że w ogóle nie rozważamy zbierania dzikich roślin w celu przyrządzenia ich jako posiłku. Tymczasem jedzenie lokalnej dzikiej roślinności dałoby nam możliwość poznania nowych smaków i zdrowszego, pozbawionego tłuszczu, cukru czy chemii odżywiania się. Za zbieractwem przemawia również oszczędność pieniędzy i możliwość poczucia się w jakimś zakresie samowystarczalnym.„Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących” to bogato ilustrowana książka przybliżająca tematykę wykorzystywania w diecie surowej, dzikiej roślinności. Z jej pomocą możemy zidentyfikować 60 jadalnych dzikich roślin rosnących przy polnych ścieżkach czy w pobliskich lasach i wykorzystać je do przyrządzenia posiłków. A możemy z nich zrobić sałatki, koktajle, soki, dania główne, sosy, a nawet desery – autor podaje kilkadziesiąt przepisów na dania z dzikich jagód, korzonków i liści. Wielką zaletą przewodnika jest zaprezentowanie zasad bezpiecznego zbierania dzikich roślin i omówienie, obok roślin wskazanych do zbierania także tych, które są trujące. Poznamy także sposoby konserwacji i przechowywania naszych zbiorów, tak aby jak najdłużej były smaczne i służyły nam swoimi wartościami odżywczymi.Zbieranie i przetwarzanie w żywność dzikich roślin może stać się prawdziwą pasją. Na pewno wpisuje się w nowoczesne trendy żywieniowe i zyskuje aprobatę...