Dzika kuchnia Powiększ

Dzika kuchnia

ŁUKASZ ŁUCZAJ

Nowość


Natura obfituje w rośliny, które doskonale nadają się do jedzenia, mimo że traktowane są przez nas jako niewarte uwagi chwasty.

Książka „Dzika kuchnia” Łukasza Łuczaja jest przewodnikiem po świecie spotykanych na naszych łąkach, w lasach i w przydrożnych rowach roślinach jadalnych. Zostało w niej opisanych ponad 200 roślin, które w całości lub w części nadają się do przyrządzenia posiłku. W poszczególnych rozdziałach odnajdziemy informacje na temat tego, jak rozpoznać określone rośliny jadalne, w jakich miejscach możemy się ich spodziewać, kiedy i w jaki sposób możemy je zbierać, a także jakie właściwości lecznicze i inne dane gatunki posiadają. Interesującym elementem przewodnika „Dzika kuchnia” są informacje na temat historycznego i współczesnego sposobu wykorzystywania dzikich roślin. Autor nie ogranicza się do przekazania wiedzy teoretycznej – w książce najdziemy ponad 100 oryginalnych przepisów na potrawy z wykorzystaniem dzikich roślin jadanych. A są wśród nich ruskie pierogi z dziką miętą, zupa ze stokrotek, kiszone ogonki liściowe łopianu, krupnik z nasion babki czy gołąbki zawijane w liście podbiału.

Książka jest bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami. Autor, doktor biologii, etnobotanik i ekolog, dzieli się również w niej swoimi przemyśleniami na temat miejsca człowieka w świecie natury i roli, jaką człowiek odgrywa w przyrodzie. Jego praca może być niezwykłą inspiracją dla wszystkich, którym bliski jest naturalne, zdrowe odżywianie i kontakt z naturą.


More details

64,90 zł

Dodaj do schowka

DZIKA KUCHNIA

Autor: ŁUKASZ ŁUCZAJ
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Oprawa:
twarda
Liczba stron:
320
EAN: 9788310133748
ISBN: 978-83-1013-374-8

Wymiary: 19,5 cm x 25 cm
Waga: 1 kg

Napisz opinię

Dzika kuchnia

Dzika kuchnia


Natura obfituje w rośliny, które doskonale nadają się do jedzenia, mimo że traktowane są przez nas jako niewarte uwagi chwasty.

Książka „Dzika kuchnia” Łukasza Łuczaja jest przewodnikiem po świecie spotykanych na naszych łąkach, w lasach i w przydrożnych rowach roślinach jadalnych. Zostało w niej opisanych ponad 200 roślin, które w całości lub w części nadają się do przyrządzenia posiłku. W poszczególnych rozdziałach odnajdziemy informacje na temat tego, jak rozpoznać określone rośliny jadalne, w jakich miejscach możemy się ich spodziewać, kiedy i w jaki sposób możemy je zbierać, a także jakie właściwości lecznicze i inne dane gatunki posiadają. Interesującym elementem przewodnika „Dzika kuchnia” są informacje na temat historycznego i współczesnego sposobu wykorzystywania dzikich roślin. Autor nie ogranicza się do przekazania wiedzy teoretycznej – w książce najdziemy ponad 100 oryginalnych przepisów na potrawy z wykorzystaniem dzikich roślin jadanych. A są wśród nich ruskie pierogi z dziką miętą, zupa ze stokrotek, kiszone ogonki liściowe łopianu, krupnik z nasion babki czy gołąbki zawijane w liście podbiału.

Książka jest bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami. Autor, doktor biologii, etnobotanik i ekolog, dzieli się również w niej swoimi przemyśleniami na temat miejsca człowieka w świecie natury i roli, jaką człowiek odgrywa w przyrodzie. Jego praca może być niezwykłą inspiracją dla wszystkich, którym bliski jest naturalne, zdrowe odżywianie i kontakt z naturą.


Napisz opinię

29 inne z tej kategorii